top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Хипнотерапия

Думата "хипноза" (на гръцки "сън") не е изцяло медицинска, по-правилно би било да се каже "медицинска хипноза" или "хипнотерапия".

Хипнотерапията се основава на техниката за предизвикване на транс, а самият транс е специално временно състояние на съзнанието, по време на което концентрацията на вниманието се стеснява и самоконтролът отслабва. Такова състояние може да възникне и в обикновения живот – например, когато се събуждаме от сън или когато се занимаваме с някаква монотонна дейност, пътуваме в транспорт.

Къде аз използвам хипнозата?

Хипнотерапията често се комбинира с когнитивно-поведенческа терапия (Има доказателства , че комбинацията от тези методи дава по-добри резултати от единичните, но те могат да се използват поотделно.

Как протича сесията?

Сесията се провежда на тихо и безопасно място – в кабинета на специалиста – и може да продължи до един час.

Колко дълго трябва да продължи хипнотерапията?

Този формат на помощ се отнася до краткосрочни методи. Например, при тревожност се препоръчват 12 сесии по един час седмично. Голям плюс е, че по-късно човек може сам да използва това състояние, това се нарича автохипноза.

Как да изберем хипнотерапевт?

По-добре е да отидете при психотерапевт или психолог, който притежава тази техника за медицински цели. Етиката е същата като в психотерапията: не наранявайте клиента, уважавайте личното му пространство.


Какви митове са свързани с хипнозата?


„Можете да си спомните всичко, което е било преди раждането“

С помощта на хипноза можете да си припомните всяко събитие, което се съхранява в мозъка.

Разбира се, за събития преди раждането това няма как да стане, защото тази информация не е в мозъка. Ако отидете при хипнотерапевт с цел, да си спомните своята история преди раждането, тогава всичките ви спомени ще бъдат продукт на въображението. Подобни предложения сред специалистите са псевдонаучни, тъй като мозъкът съхранява информацията, която човек е преживял през живота си. В същото време няма 100% гаранция, че всички спомени, получени в състояние на хипноза, ще бъдат верни, дори ако са свързани със събитията от живота им като личност.

„След хипнозата идва амнезия”

При повърхностен транс може да няма амнезия. Съществува концепцията за "хипермнезия", когато човек започва да си спомня събития, които не е помнил от дълго време или да добавя картини и факти сам, чрез фантазия.


"Под хипноза можеш да левитираш"

Какво се случва с тялото по време на транс? Мускулите се отпускат, дишането става по-равномерно, сърдечната честота намалява, появяват се потрепвания на части на тялото.

Понякога се получава "левитация" - например пръстите се издигат.


"Една сесия може да промени всичко"

Този мит е изграден върху магическото мислене на хората и доверчивостта на българите. Митът за бързото решаване на проблеми с помощта на хипноза,баячки, гледачки, магове е популярен сред нашето население поради липсата на психологическо образование.


Има ли противопоказания?

Увреждане на мозъка, инфаркт, инсулт, сътресение.

Интоксикация с наркотици или алкохол.

Психотични състояния свързани със заблуди, халюцинации, нарушения на възприятието и тежко нарушаване на нормалното поведение.

Епилепсия.

С повишено внимание по време на бременност.


контакт: 0889787502


12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Хипноза

留言


bottom of page