top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Тревожни разстройства

Отново за паническите пристъпи и тревожността

Всеки клиент задава въпрос: „Защо ми се случва това? Каква е причината?”

Някои специалисти смятат, че причината е една примерно: промени на физиологично ниво или по-точно на части на мозъка като амигдала, хипокамп, синьо петно и невротрансмитери и други сложни мозъчни структури.

Други смятат, че израстването в неподходяща семейна среда и травматично детство са единствената причина за тревожност и панически пристъпи.

Психологията не е математика и 2+2 не винаги е 4, колкото и да му се иска на пациента. Не всичко може да се обясни с едно обстоятелство и една причина.

Много често се наблюдават еднояйчни близнаци, живеещи в едно семейство, но само един от тях развива тревожно разстройство.

Или различни хора с разнообразен и социален статус, и наследственост, и социална среда, а развиват еднакви тревожности.

Хората с тревожни разстройства четат различни гледни точки и се объркват. Напасват към себе си това, което четат едно към едно, а това не е възможно. Хората сме различни и протичането, причините и справянето с тревожността е индивидуално. Затова готовите рецепти в практическите наръчници за справяне с тревожността не работят за всеки или, ако работят то е за кратко.

Причините за тревожните разстройства са различни и комплексни. Един комплекс от различни обстоятелства: наследственост, биология, семейна среда, начин на живот, травматични събития, характеристики на личността и емоционална и социална компетентност и други. Това се наслагва като люспите на лук и тогава се получава симптома на тревожни състояния.

Както многослойно се наслагва, така и многослойно се премахва, за да се получи справянето с тревожните разстройства.

Много често очакванията на пациентите са, че за две три срещи ще се справят с панически атаки датиращи от години-няма как.

Както се е наслоило, така и ще се премахва-бавно слой по слой, с търпение, постоянство и лична ангажираност с процеса. Себепознание, себеразвитие, промяната на възприемане на живота като цяло, преработка на емоционални и травматични състояния, изграждането на нов сценарии на живот, прошка и смирение са дълъг и бавен процес, който случвате вие с вашата скорост и темп, а аз ви придружавам. Не аз определям скоростта, а вие. Така работя аз!

Мога да предложа и лесен и бърз начин за справяне-фармакотерапия след консултация с психиатър. Антидепресантите ще ви помогнат да не усещате така силно неприятните симптоми, ако това ви е достатъчно, значи това е ваш път.

Имате избор!

Да продължим за причините, макар знанието на причината да не води до освобождаване от симптомите.


Наследствеността е причина до толкова до колкото наследяваме определен личностен тип, който е предразположен към тревожни състояния. Но той сам по себе си не е причина за панически атаки примерно, а трябва да има и подходящи условия пр./тревожна майка, високи изисквания на родителите, пример-образец, стреса през определени етапи от израстването на детето, семейните отношения, и др./

Семейна среда : твърде критични родители „само толкова ли можеш” ;твърде предпазливи родители „внимавай ще паднеш и ще си счупиш крака”; емоционално незрели родители, родители със зависимости и др.


Жизнени причини : несправянето със стреса. Когато стресът се задържи твърде дълго време и стане постоянен спътник на човек, тогава това може да доведе до тревожни състояния.

Биологични причини : определени заболявания в определен етап от живота и определени личностни характеристики, могат да причинят панически пристъпи. Такива са: предменструален синдром, климактериум, хипогликемия, заболявания на щитовидна жлеза, нарушения на вътрешното ухо, употреба на наркотици, тумори на надбъбречна жлеза, токсикози, загуба на близък, важно житейско събитие и други.


Може би, припознахте някои от причините като свои, а може би не!

Справянето с тревожността също е многообразно и комплексно.

То обхваща:

§ Грижа за тялото, упражнения за дишане, релаксации и отпускане на мускулното напрежение, хранене, спорт, медитация, и др.

§Усвояване на умения за емоционална и социална компетентност.

§Грижа за начина на мислене: преработка на мисловните схеми и вътрешния монолог, когнитивни изкривявания и автоматични мисли, погрешни убеждения и нефункционални базови вярвания, пренареждане на ценности и др.

§Грижа за Аза си- усвояване на асертивно общуване с другите и умения за отказ и лично отстояване на себе си, изграждане на адекватна самооценка и др.

§Грижа на духовно ниво и намиране на смисъл в живота.

§Усвояване на търпение, постоянство и лична грижа и отговорност за себе си!

Терапията не е лесен процес, но е интересен, полезен, приключенски, събуждащ ресурсите на пациента.

Нужна е смелост, любопитство и авантюристичен дух, за да се впуснеш в това пътешествие. Ти притежаваш ли ги?

Ако-да, заповядай!

0889787502

21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page