top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Страхът

Страх

Дъхът ти спира, студ обхваща тялото ти, сърцето ти бие лудо, корема се свива, зениците се разширяват, мускулите на краката и ръцете се напрягат….Познато ви е, нали?

Всеки човек е изпитвал тези усещания и то не веднъж. Някои по-често, други по-рядко.

Страхът може да бъде с различна интензивност от лека уплаха до ужас.

Животът е толкова динамичен, напрегнат и човек работи на високи обороти и под голямо напрежение, което е предпоставка за преживяването на ежедневни страхове.

В психологията има няколко вида страхове:

1. Фобията е тревожно състояние, което се появява в определени ситуации. Човек се страхува от нещо конкретно – височини, затворени пространства, големи тълпи от хора, паяци, змии, медицински манипулации и др.

2. Страх, възникващ в резултат на травматично събитие (злополука, ситуации, свързани с различни видове насилие, спешни случаи, хирургични интервенции и други).

3. Тревожност, свързана със събития, които могат да се случат в бъдеще (страх от смъртта, страх от заболяване на близки, страх от провал, страх от живота, страх от бъдещето и др.).


Как да преборим страховете си?

Хората са приели, че страхът е лош, а да се страхуваш е срамно. Да си смел е добродетел и героичните постъпки са на почит. По всякакъв възможен начин хората се опитват да преодолеят страховете си, борят се с тях, крият ги в най-дълбоките си кътчета на душата, играят роля пред другите, за да не изглеждат страхливи.

Но кое от тях е наистина ефективно? Как да се справим със страховете и струва ли си да се борим с тях? Борбата ли е пътя за справяне със страха?

Страх-естествена реакция на организма. Да се бориш срещу природните закони и естественото функциониране на организма е загубена кауза. Пътят е да живеем със страха без страх.

Страхът е състояние, което възниква в човек, когато е изправен пред реална заплаха за живота си. Първата и естествена реакция в този случай е замръзване. Това е важна реакция, при която човек спира, за да се ориентира по-добре в обстановката , ситуацията и да вземе най-доброто решение за последващи действия, тактики за поведение. А те са:

1. Борба. Това е най-примитивният начин за защита. Ако ситуацията изисква известна агресивност и човек чувства сили да се бори, тогава той влиза в борбата със всички средства.

2. Бягство. Ако заплахата е толкова силна, че е безсмислено да се бие, тогава човекът бяга.

3. Ступор. В случай, че борбата или бягството са невъзможни или ситуацията не изисква такова поведение, организмът преминава към единственото възможно алтернативно поведение - по-нататъшно замразяване.

Много хора очакват книги, наръчници за самопомощ, статии като тази да им предоставят поредица от препоръки как могат да се справят със страха. Това отново е поведение на отхвърляне и борба. Отново е неприемане на това, че човек има право да се страхува, а не да се срамува. Това не става, чрез книги и статии, нужна е работа с психолог.

Човек може да се научи да избягва неудобни ситуации, в които е възможно да изпита страх, но това го ограничава и го прави затворник на страха си. Да не говорим, че в днешният динамичен свят е трудно да се избегнат всички ситуации предизвикващи страх.

Нужно ли е да се ограничим от пътуване със самолет или автобус, посещение на концерти, пътуване в метро, качване в асансьор, разходка в парка или посещение на стоматолог или лекар? И да смятате, че е нужно, това не е възможно в днешно време!

Прекалено силният страх пречи на пълноценният живот на човека и го държи в една постоянна тревожност.

Важно е всеки човек да се грижи за своето психическо здраве. Ако тялото ни е болно, тогава отиваме по лекари, за да се излекуваме. Ясно е, че поради банална настинка никой няма да тича до спешен кабинет, но ако е апендицит, не може без хирургическа намеса на специалисти.

За справянето със силни страхове, които блокират живота и щастието ви , са нужни: специален подход и индивидуална стратегия на психологическата работа.


Първоначално самото споделяне на страховете и доверителната връзка с психолога, вече снижават нивото на тревожност и човек излиза от кабинета без напрежение. Но това не е същинската работа и резултатът само от споделянето не е за дълго.

Истинската психотерапевтична работа е бавна, изисква се настройка към темпото на самия клиент, за да избегнат нарастващите страхове и да се постигне желаният резултат.

За една две срещи, не може да се очакват чудеса. Може страхът да изчезне, но не за дълго.

Обещания като това, че за две срещи се постига справяне със фобия и страх за мен означава, че работа в дълбочина няма, и отново ще се върне фобията или ще се трансформира в друг страх и тревожност, друга симптоматика. Това не е справяне, а избягване. Избягване да се работи в дълбочина. Избягване каквото вече клиентът е използвал в живота си безрезултатно, затова е днес на дивана срещу нас.

Първото нещо, което правя в работата си с клиент със страх, е да стигнем до приемането и признаването на страха и правото му на съществуване. Клиентът да приеме, че има право да се страхува. Страхът е основно биологичен отговор на организма към застрашаващи го външни въздействия.Невъзможно е напълно да се отървете от него. Страхът ни помага да оцелеем, предпазва ни от потенциално опасни ситуации. Как да стане така, че да не го изпитвате никога-няма как.

Очакванията на клиентите, че с работата в кабинета с психолог ще стане така, че той да не изпитва страх са нереалистични. С това клиентът трябва да е наясно.

Психологът се стреми в работата си да доведе клиента до състояние, да не се страхува от страховете си и да ги приема. Те ще се появяват в живота, но обучаваме клиента как да ги посреща и как да ги приема. Как да изрази всички свързани емоции с този страх, като срам, вина, гняв, отчаяние и др. Анализираме адекватен ли е на реалността този страх или не. Какво стои под страха, каква потребност или емоция? Как клиентът да е по-чувствителен и наблюдателен към собствените си телесни отговори, как да задоволява потребностите си по здравословен и качествен начин. Учим дихателни и релаксативни техники за снижаване на силата на страха и много други.

Всичко това не става за една или две срещи.

Не очаквайте това от психолога!

Но ако сте готови за работа със себе си и страха:

889787502


11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page