top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Страх

Страхът е неприятно чувство, което се отразява на нашите мисли, действия и постъпки. От психологична гледна точка страхът е целесъобразна емоционална реакция, която мобилизира ресурсите на човек за справяне в определена ситуации. У нас има заложени две реакции на действие-борба-бягство.

При страх също реагираме според тях. Виждаме тигър, преценявам ситуацията и решаваме да бягаме, или виждаме пале което лае в първите секунди се спираме, преценяваме ситуацията и сме готови да го ритнем при нужда или сме готови за бой.

При страх кръвта оросява големите скелетни мускули на краката, за да ни осигури лесно бягство, лицето пребледнява за да изплашим другия. Когато кръвта се съсредоточи в големите мускули на краката имаме усещане за смразяване в други области. За няколко секунди може да настъпи парализа, която ни е нужна да решим ще бягаме ли или ще се бием. Твореца ни е създал перфектно.

При силен страх надбъбречните жлези отделят голямо количество адреналин и той кара сърцето да препуска, дишането става бързо и повърхностно, следва обилно изпотяване, треперене, изстиване на длани и ходила. От плиткото дишане настъпва хипервентилация и леко ни се вие свят, зениците се разширяват.

Тези реакции се проявяват и когато сме развълнувани, но в по-лека степен. Ако не се борим с тях те ще утихнат ,защото адреналина ще се резорбира в черния дроб и бъбреците в рамките на няколко минути. Правилното дишане и успокояващи мисли спомагат за овладяване на страха. Добре е да опознаем емоциите си ,за да ги управляваме. Ако това не се случи страда тялото или комуникацията с другите. Това може да стане с тренинги или индивидуални консултации.

Има интересен феномен "страх от живота" може да се изрази в това човек никога да не се посвети на едно нещо, а постоянно да търси новото, трудно взима решения, бързо шофира, възможно е има наркотичната зависимост, да прави рисков секс, да се занимава с екстремни спортове, злоупотреба с алкохол и др. Малко хора си дават сметка ,че има такъв страх. Но той ни кара да ни е страх от вземане на решения, страх от грешки, страх от отговорност, страх от новото/седим си на старата работа, която не ни харесва и не ни удовлетворява, защото се страхуваме да предприемем крачка за промяна към новото/. Или седим при съпруг, който не обичаме, но седим защото не знаем на какъв ще попаднем, ако си тръгнем от този. Поговорката -От трън та на глог-която сме слушали, слушали в живота си, че така сме и повярвали, и се страхуваме от новото, непознатото. Да, тя беше удобна на една политическа система, но сега защо ни е? Нужна ли ви е?

Страх от смъртта-човек не поема рискове в живота, живее ограничено, безопасността е на първо място. Има страх от женитба, от това да има деца, да напусне жестокия си съпруг, който я бие и не я зачита, иска да върви по добре отъпкан път и така не изпитва страх, стои си в сигурното, но се обрича на живот с компромиси и без вълнения.

Нужно е да намерим златната среда. Да живеем тук и сега ,не вчера и не утре, а тук и сега.

Има много под страхове-страх за здравето, от провал, от контакти, от бъдещето, фобии, без обектен страх или тревожност и др.

Вие какъв страх имате? Как се изразява? От какво ви лишава, кое пропускате, заради него? Време ли е да го изхвърлите от живота си?

Ако отговорът е ДА-

Потърсете психологическа подкрепа!

Недялка Попова тел.0889787502

11 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Σχόλια


bottom of page