top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Психологическа игра

Психологически трансформационни игри

Създаването на психологически трансформиращи игри се приписва на тибетските монаси. Самият термин "трансформация" може да замениш със –дълбока промяна, метаморфоза, изменение, преобразяване. Все действия свързани с новост, другост.


Някои специалисти твърдят, че играта на монасите е била различна от съвременната настолна версия.

Това било рисунка върху пясъка, изобразяваща специален път, по време на преминаването на който едно качество на човек се „превръща“ в друго. Злото - в добро, егоизмът - в алтруизма, омразата - в любов.

Така се предполага, че са работили върху своята личност, през себепознаване, подобряване и просветление.


Вдъхновени от историите за тибетски монаси и техните игри с пясък, младите шотландци Джой Дрейк и Кати Тейлър патентоват игра, наречена Трансформация през 1978 г.

Днес има много такива игри.

Днешните трансформационните игри са един от най-екологичните психологически инструменти за работа в арт терапията. Като тук искам да направя едно уточнение, че има много настолни игри, но не всички водят до трансформация.

Настолните игри са за забавление.

Психологическите трансформационни игри са нещо друго. Те са един вид психологическо обучение под формата на настолна игра, с която можете напълно да се диагностицира ситуацията и да я разгледаме от различни ъгли, да извършим психотерапевтична работа по някои точки, да намерим вътрешни ресурси и да очертаем по-нататъшен план за действие до желаното състояние, цел, ситуация. Казвам ние, защото участието на психолог и играч е равнопоставено и еднакво важно.


Ако играта се води от обучен психолог или психотерапевт, то може да се очаква този резултат, ако се води от не специалист ще си остане просто една игра за забавление и нищо друго.


По време на играта се използват предимно метафорични асоциативни карти, които от своя страна нямат нищо общо с картите таро или гадаенето, но ви позволяват да „разговаряте“ с подсъзнанието си чрез изображенията в картината и да вземете от там само информацията, на която вие лично сте готови.

Интересна особеност на метафоричните асоциативни карти е фактът, че гледайки една и съща картина, всеки човек ще види в нея нещо свое, въз основана личната си молба, житейски опит и ситуацията, в която се намира.


Тук също правя уточнението, че за работа с метафорични асоциативни карти се изисква специално обучение.

С тях може да работи и не специалист, но резултатите ще са само забавление.


Работата и с МАК и с трансформационните игри е екологична, защото премахва много леко съпротивите на играча.

С тяхна помощ можете да се работи с почти всяка област от живота, варираща от личностно израстване, взаимоотношения с някого, вътрешно емоционално състояние, постигане на цел, темата за здравето, фигурата и психосоматиката.

Психологическите игрите са различни и всяка е създадена от психолог с определена цел. Какво можем да постигнем в психологическата играта?


*-разкриваме вътрешния потенциал на участника

*-помага да се намерят препятствия, които ви пречат да постигнете определени цели или да решите определена житейска задача.

*- дава възможност да се премине през проблемна ситуация по игрив начин и след това да се пренесе натрупаният опит в реалния живот.

*- помагат да се превърнат негативните качества и нагласи в позитивни

*-можете да определите истинските си желания, да разберете чувствата, талантите, да разпознаете реакциите, емоциите, да проследите негативните сценарии и да получите важни прозрения за себе си.

*- дават чувство, че сте на симулатор- можете да репетирате всяка ситуация, на която човек се попада в реалния живот и да тренира стратегии за справяне.

*- играта може да е колективна и помага да видите проблема си отвън, да се поучите от опита на някой друг, да общувате, да споделяте опит


„Играта е ценна, защото първоначално не задължава човек към нищо, играта е просто игра. Такава конвенция премахва редица ограничения, които действат в реалния живот, и точно в този момент в играещия човек се стартират процеси на самолечение “, каза Екатерина Юриевна.


Терапията с игри, подобно на терапия с приказки или други области на арт терапията, е динамична проективна техника.

И като всяка проективна техника, тя изисква внимателен подход към интерпретацията на това, което се вижда и висок професионализъм на водещия психолог.

Особеността на трансформационните игри е, че различни хора от всякаква възраст се събират на една маса, със собствен индивидуален опит, ценности и възгледи.

Някой е заклет атеист, а друг е дълбоко вярващ. Някой има 3 развода зад гърба си, а друг не е бил женен и не планира женитба.

Някой се смята за бездетен, а друг има четири деца. Може да има домакини, бизнесмени, политици, програмисти, продавачи, касиери, учители, държавни служители и т.н. Всеки може да изкаже идея, която дори не би хрумнала на друг.

Съчетава в себе си забавното и полезното.Днес ще ви представя една от психологическите игри, с които работя:

Игра "Психосоматика"

психосоматика (от гръцки: psyche — душа, soma — тяло), включва взаимодействие между поведението (мисли, чувства, действия) и телесната болест.

„Всички болести са от нерви” казват някои лекари.

Индианците пък вярвали, че сме болни от неизпълнени желания.

Психосоматиката се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Изследва как нашите вътрешни преживявания, емоции и чувства водят до физически заболявания.

Или психосоматиката е област в медицината и психологията, която изучава влиянието на психологическите фактори върху появата на соматични, тоест телесни, човешки заболявания. Установени и доказани са редица заболявания, свързани с психосоматичните заболявания:


*бронхиална астма;

*язвен колит:

*есенциална хипертония;

*кожни заболявания като невродермит и екзема;

*ревматоиден артрит;

*язва на дванадесетопръстника;

*заболяване на коронарната артерия;

*психосоматична тиреотоксикоза;

*захарен диабет (тип 2);

*мигрена и различни видове ишиас;

*чревни колики;

*синдром на раздразнените черва;

*дискинезия на жлъчния мехур;

*хроничен панкреатит;

*безплодие при липса на патологии на репродуктивната система.


Причините за психосоматичните реакции, които причинява определени заболявания, могат да бъдат разнообразни, но ето част от тях:


1. Вътрешни конфликти, причинени от две противоположни желания, едното от които е съзнателно, а второто е скрито в несъзнаваното.

пр. Искам да напусна съпруга си, но не искам да съм самотна и затруднена финансово..


2. Минал опит - тежка психическа травма или емоционален епизод от детството, който засяга физическото състояние на човека, силна емоционална привързаност към друг човек, страх от загубата му.

Пр. Искам да съм самостоятелен, да съм на квартира не при мама, но не мога да оставя майка си, както баща ми на времето. Аз не съм като него.


3. Вторична полза - човек действително се разболява, за да извлече полза от болестта си/несъзнавано/. Най-често такива заболявания се срещат при деца. Пр. Преди тръгване на детска градина получава болки в корема-мама отлага посещението на детската градина и си остава вкъщи с детето.


4. Проекция - когато човек несъзнателно проектира физическите си състояния от често използвани фрази: „Не го усвоявам“, „работата ми е истински хемороид“, „това нещо ще излезе настрани“, „очите ми няма да видят това”, „сърцето ми издържа”, „ръцете ми са вързани”, „проблемите ме задушават”. Всичко това тялото осъзнава буквално.5. Идентификация - общувайки с болен човек, лесновнушаем човек може да възприеме неговите симптоми, особено ако това е близък и любим човек.

пр. Майка и дъщеря живеят заедно или свързани силно емоционално, без лични граници- боледуват от високо кръвно без физиологична причина.


7. Самонаказание – понякога човек може да се разболее, изпитвайки силно чувство за вина, често въображаемо, което му затруднява живота. Получените болезнени симптоми изглаждат малко това преживяване. Като- Заслужих си го! Това ми е наказанието!


Трансформиращата психологическа игра "Психосоматика" е страхотен инструмент за сваляне на воала на вашето заболяване.

Цялостното здраве на човек е в хармонията на тяло и психика, не е реалистично да лекуваме само тялото.

Конвенционалната медицина все по-често приема тази връзка и насочва пациентите към психологичните кабинети.

Има и такива, които не приемат връзката на тяло и психика, то тази игра може да ви покаже тази връзка или просто подминете поста ми!

Играта не е за вас!

Ако приемем, че всяка болест има психологичен елемент, то играта „Психосоматика” е по-скоро диагностична игра.

Тя ви позволява да разгледате причината за появата на различни видове симптоми от напълно различни ъгли и да идентифицирате психологическите причини, които влияят на появата или засилването на симптома.

След играта на участникът става ясно върху какво трябва да се работи, за да се облекчи този симптом, да се излекува или да се предотврати последваща проява.

Самият факт на разбиране какво е повлияло на появата на този симптом от психологическата страна, ви позволява да подобрите състоянието си.

Един вид тази игра на трансформация е като разговор с тялото ви, което помага да се идентифицират неговите незадоволени нужди или не изразени емоции.


Освен това, симптом тук може да: наднормено тегло, високо кръвно, чести настинки, алергии и невродермит, раздразнено черво, запек, често уриниране, неуточнени стомашни проблеми, диабет, стомашни язви, мигрена и главоболие, проблеми с очите и много други.

След играта симптомът няма да изчезне, не, не…но ще имате идея, защо се е появил!

Как сте създали подходящите условия, за да се развие симптома или болест и не на последно място, как да създадете неблагоприятна среда, за симптома и да го принудите да се оттегли.


Можете да играете в група или индивидуално (в режим на лична консултация)

Играта се основавана вашите собствени прогнози и тези прогнози винаги са уникални.


Играта е в десет етапа и преминава през:

*Запознаване и загрявка

*Разбиране на причината за заболяването;

*Създаване на метафора на симптома

*Да видите какво е променило симптома, с появата в живота ви;

*Идентифициране на потиснатите чувства и емоции, които провокират рецидиви

*Идентифициране незадоволените потребности и намиране начин да ги задоволите без симптома

*Разберете какво изостря симптома и какво допринася за утихването му и изчезването му;

*Намиране на така наречените „вторични ползи“, които ви пречат да се откажете от симптома;

*Определете сами действията, които трябва да предприемете в близко бъдеще за живот без симптоми.

*Обучение в Психосоматика: практикуване на езика на тялото ще помогне да опознаете тялото си и да разберете сигналите му.


Ако сте готов да поиграем индивидуално или в група-0889787502
36 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page