top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Панически атаки

Пристъпите на паника са съпроводени от силно чувство на страх и вътрешен дискомфорт. Преживява се с внезапна поява на сърцебиене, задух, болка в гърдите, замайване, силна слабост, чувства на нереалност на случващото се и на собствената им промяна.

В този случай, почти винаги има страх от внезапна смърт, загуба на самоконтрол или страх от полудяване. Пристъпът на паника трае от 5 минути до 15-20минути и не представлява реална заплаха за живота на пациента. При паническа атака се получава тревожна реакция без видима причина. В същото време, "без видима причина" не означава, че причина няма.

Чрез психотерапевтична работа, обикновено е възможно да се установи пряка причина за почти всяка атака, паническо разстройство (пристъпи на паника, PA). Атака на паника може да започне в една напълно обикновена, понякога дори радостна, приятна на пръв поглед ситуация, понякога по време на сън.

Независимо от това, в тези случаи обикновено е възможно да се намери причината при работа с психолог. Паническите атаки са свързани със страх от смърт, от отделяне от родителите си, конфликтни ситуации, несправяне с вътрешно напрежение, страхът от израстването и поемане на отговорност за живота си, ниското самочувствие, прекалена натовареност в работата, нефункционални модели на поведение, и много други.

Паническата атака се проявява с плашещи вегетативни симптоми, често съпроводени от нарушено възприятие. Пациентите често мислят, че са развили истински инфаркт, инсулт или друго застрашаващо ги заболяване, и страх от загуба на контрол над себе си.

Симптомите са следни-те:

Страх от смърт, полудяване, загуба на контрол, липса на въздух, болка или дискомфорт в гърдите, гадене или дискомфорт в коремната област, виене на свят или дискомфорт в главата и др. ,повишено потене, затопляне или студени тръпки, чувство на изтръпване, натиск в различни части на тялото, чувство за нереалност на случва-щото се или на собственото усещане (дереализация, деперсонализация), слабост след атака, често придружена от повишено уриниране, дефекация и др.

Паническите атака могат да станат причина за, изолация на страдащия и спадане на качеството му на живот. Страх от оставане сам, от пътуване в градски транспорт, от шофиране, от посещение на оживени места или места, където трудно ще потърси медицинска помощ, често напускане на работа и изолация в дома. Често се появява чувство на неудобство и срам от това състояние. Често страха от появата на панически атаки, ги провокира да мислят за това и така увеличават страха си, а от там и цялостния биоритъм на организма си.

Неефективни начини за справяне: Само фармакологична терапия, самолечение, употреба на алкохол и наркотични вещества, изолация и напускане на работа, упражняване на контрол и борба с панически атаки, чести лабораторни изследвания, мерене на кръвно налягане и фиксация към телесните симптоми.

Обърнете се към психолог или се включете в тренинг или група за подкрепа.

Там ще видите, че не сте сами и ще получите помощ и подкрепа.


3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Страхът

Comments


bottom of page