top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Неуспеха като трамплин за успех

Обичайте неуспехите, спрете да бъдете заложници на ситуации и вярвайте: Всеки може да спечели!Често това, което ни пречи да постигнем целите си или да станем по-добри, е само в главите ни. Разумът определя как се държим в трудни ситуации, дали се справяме със страха, успяваме или се проваляме, дали се конфронтираме или се оттегляме без бой, дали сме активни или пасивни, дали сме ригидни или се адаптираме лесно към новото. Следователно, там трябва да станат промените.

Често ни пречи негативното мислене или мисленето по навик. Често мислим в схеми и не се запитваме дали тази схема е подходяща за ситуацията, времето, обстоятелствата днес. Тези схеми са ни вършели работа преди, но е добре да сме критични и да се замислим днес така ли е? Тази ситуация не е ли различна?

Негативното мислене ни пречи да стигнем до целта. Всяка възможност се разглежда като заплаха, като предвестник на провал. Минали неуспехи не ни дават мира, а фокусирането върху тях не позволява да се върви напред. „Всичко беше лошо и ще бъде лошо. Аз там и тогава се провалих и днес и сега ще е същото”.

Позитивното мислене работи в обратна посока. Всичко, което пречи на целта, се превръща в още една възможност за нейното постигане. Ако за негативно мислещия провалът е препятствие, което не може да бъде преодоляно, за позитивно мислещия това е опит, от който човек може и трябва да се възползва. Да научи нещо. Провалът е необходим за растежа на личността.


1. Да се научим да мислим позитивно

Кажете си „Мога да се справя по-добре“ или „Следващия път ще се справя по-добре“ или нещо подобно .Основното нещо е да вярвате в това, което казвате. В крайна сметка това не е магия, а упорита работа върху себе си.

2. Дайте си време, не пришпорвайте нещата

Не се измъчвайте, опитвайки се да направите лошото добро за секунда. Преминете към промяната постепенно, на малки стъпки, но с упоритост и постоянство. Хубавите неща стават бавно-казват старите хора.

3. Приемете, че вашите негативни мисли са просто мисли.

Често притесненията ни са неоснователни. Помислете дали вашето има реална причина. То реално ли е или фантазно? Кое от реалността е потвърждение на притеснението ни? Кое не е? Сложете ги на везните.

4. Не идентифицирайте провала със себе си. Вие не сте вашият провал.

Не се чувствайте като провал, защото правите грешки или не успявате. Ще бъдете успешни, ако се поучите от това и не спирате от страх, че ситуацията ще се повтори. Няма успех без провали!


5. Фокусирайте се не върху проблема, а върху неговото решение

Мисленето за проблем отнема енергия и време, които е по-добре да се изразходват за решаването му. Не влизайте в самосъжаление. Не мислете за провал, опитайте се да го предотвратите или да го решите. Това не само ще ви освободи от ненужния стрес, но и ще ви помогне да идентифицирате слабостите и да не ги повтаряте.

Хората с негативно мислене се блокират. Те са сигурни, че е невъзможно да променят и развиват талант в себе си, а когато се сблъскат с трудности, изпитват чувство на безпомощност и безнадеждност. Фиксират се върху това и не влагат енергия в развитие.

Хората с нагласи за развитие вярват, че могат да станат по-добри, да се стремят да се развиват и да научават нови неща. И всичко, което имат, е само началото и могат да постигнат повече. Те просто знаят как да видят възможност в провала и да я възприемат като опит, който ще бъде полезен за постигане на целта.Хората, които мислят реактивно, зависят от външни фактори. Те не играят активна, главна роля в живота, а просто се движат по течението и прехвърлят отговорността на другите. Очакват другите или външни обстоятелства да случват живота им.

Хората с проактивно мислене не обвиняват ситуацията или другите, ако нещо се обърка, а поемат отговорност за живота си. Те знаят какво могат да променят и какво не, и се фокусират върху първото. Те сами случват живота си и поемат отговорност за него.


Добре е да изключите от речника си:

Не мога, защото...

Ако можех, щях…

Трябваше…

Не трябваше…

Ако тогава….то…

Така се стекоха обстоятелствата…

Не сега…

Ще чакам…

Или….или….


Включете в речника си:

Ще намеря алтернатива.

Мога да го направя.

Ще успея.

Това е моето решение.

Аз самият го искам.

Ще го направя.

И…и…

Сега ще….Ето практически начини да промените заученото мислене:


1. Насили се малко! Бъди упорит!

Не ви се ходи на фитнес? Иди все пак. Не искате да свирите на пиано, въпреки че сте си обещали да практикувате всеки ден? Иди и свири.

Действието прави промяната в тялото, в поведението, в мислите, в емоциите и усещанията.

Разбира се, това може да не винаги е лесно, но след като постигнете малките цели в списъка си, можете да преминете към по-големи, които в началото може да изглеждат невъзможни.

2. Намерете си цел

Всички се нуждаем от цел, всички имаме нужда от нещо, в което да вярваме, когато мислите ни се колебаят, което да очакваме, за което да мечтаем.

4. Излезте от зоната си на комфорт

Всички имаме зона на комфорт. Подобно на костенурките, ние се чувстваме спокойни и сигурни в черупката си. Но за да промените мисленето си, трябва да сте готови да напуснете собствената си черупка, независимо как ви кара да се чувствате.


Нашето мислене ще започне да се променя само ако си позволим да бъдем изложени на възможността за промяна. Излизането от зоната на комфорт може да бъде едно от най-трудните неща в живота, но помага за изграждане на увереност.

5. Погледнете на нещата от различна гледна точка/тази на близък, приятел, непознат, колега/.

Допускането, че е възможна промяната на мнението ви означава да бъдете отворени към други мнения, особено ако те противоречат на вашето собствено. Ще започнете да осъзнавате, че колкото по-дълбока мисловна работа вършите, толкова по-спокойно ще приемате новите мнения и идеи. Ще изслушвате и вниквате в причините за поведението на другите и ще го приемете. Това е свързано с приемането на различието.

6. Намалете скоростта на живот

По време на това ежедневие, забелязвали ли сте някога красотата на града, в който работите, на съседката, цветовете на небето или морето покрай, което минавате всеки ден?

Навярно-не. Обърнахте ли внимание кой е човекът, който ви приготвя кафе: левичар или дясна ръка? Интересувате ли се от другите? Слагате ли розови очила?

Спрете, сложете розови очила и продължете…….така всеки ден! Не сте робот и не се движите на автопилот-имате възможност да гледате/иначе, защо са ви очи?/


Присъствайте тук и сега и си отворете очите широко за красивото.

Няма универсално решение за всички, но всичко се свежда до това да направите първата стъпка и да не спирате.


Успех-провал са неизменни части от живота. Необходими и взаимно свързани. Според мен успехът винаги е свързан с това как се отнасяме към провалите и извличаме ли полза от тях.

Провалът е провал само тогава, когато не ни е дал нищо, не ни е научил на нища и не сме го ползвали като урок.

"Да се спъваш пет пъти в един и същ камък, да не се сетиш да го заобиколиш, ритнеш, вдигнеш, отстраниш-провал е!"


10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Страхът

Comments


bottom of page