top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Митове за психотерапията

Разпространени неистини за психологът и психологическата работа

1 – Психолозите работят с болни, „ненормални“ хора, които имат умствени увреждания и патологии. Не, с тези състояния се занимават психиатрите.

Психолозите работят с абсолютно нормални хора, които просто имат някакви психологически проблеми или затруднения /тревожност, депресивни състояния, трудности във областта на партньорски отношения, взаимоотношения родител-дете, жизнен път и смисъл, затруднения при приемане на загуба на близък, съпровождане и подкрепа по време на тежки заболявания и онкология, подкрепа по време на бременност и след раждане, обърканост и трудности при взиман на решения, зависимости и други./


2 – Психологът, благодарение на знанията си, трябва да има идеален живот и да няма проблеми. Как иначе може да помогне на другите?

Едва ли има лекар, който никога да не е имал здравословни проблеми. Въпреки целия обем от високоспециализирани знания и умения, зъболекарят все още може да има зъбобол, кардиологът може да има проблем със сърце, а хирургът може да получи язва. Образованието ни в една или друга област не винаги ни дава сто процента гаранция, че никога няма да имаме затруднения в тази област. По същия начин професията психолог не гарантира щастлив, идеален живот. Следователно, критерият за професионализма на психолога в този случай е умението да осъзнава проблемите си и да ги държи под контрол, като не им позволява да се намесват в работата с клиента.


3– Психологът е в състояние да контролира, манипулира други хора благодарение на специални техники. Страхът, че „Ще ми влезе в главата и ще човърка там”

Първото нещо, което трябва да уточним: работата с психолог е чисто доброволна. Манипулаторите са в живота , не в кабинетите на психолозите. Освен това психологът никога не може да принуди клиента да направи нещо, което той не иска. Дори такава психологическа техника, като хипнозата, няма да бъде ефективна без съгласието и пълното доверие на клиента.


4– Психологът вижда точно през човек. Няма нужда от много думи.

Това е грешна представа.

Все пак психологът не е врачка, маг или ядрено магнитен резонанс. Благодарение на набор от специализирани знания и умения, психологът наистина може да научи малко повече за човек от обикновения неспециалист. Може би, има хипотези и научава неща за клиента, които той все още не е осъзнал. Въпреки това, способността за телепатия към дипломата за психологическо образование, уви, не се прилага.

Ако вие не се откриете и не споделяте спокойно и искрено…резултатност няма.


5 – Истинският психолог трябва да помага не за пари, а по нареждане на душата.

Уви, нашият свят е устроен по такъв начин, че повечето хора имат нужда да плащат сметки за апартаменти и да поемат определени текущи разходи. Психологът също е личност и гореописаните потребности също са от значение за него. Плюс това, това е специалист с висше образование, който непрекъснато подобрява и подобрява квалификацията си, което също изисква определени финансови разходи. Следователно е съвсем очевидно, че получаването на квалифицирана психологическа помощ безплатно, ако не и невъзможно, е по-скоро рядък случай. А за да станете професионалист, трябва да отделите много време за образование освен пари, което автоматично изключва възможността да правите нещо друго, за да генерирате доходи. Следователно услугите на специалист, който е добър в своята област, не могат да бъдат безплатни. В края, посещавайки салон за красота, не очаквате да ви подстрижат и боядисат безплатно, нали? Тук принципът е същият


6 – Консултацията с психолог е удоволствие само за богатите граждани, по-голямата част от населението не може да си позволи това.

Индивидуалното психологическо консултиране от висококвалифициран специалист не е толкова скъпо. Приемете го като вложение в себе си за бъдещи ползи. Когато човек се почувства освободен от своята тревожност или депресивно състояние е способен за повече активност, решителност, идейност и повече рентабилност.


7 – На психолози отиват само тези, които нямат какво да правят. Трябва да работиш повече и няма да има време да мислиш глупости- „Я, да ти дам една мотика,ще ти изчезне тревожността”

Разбира се, работата може да ви отвлече за известно време от вътрешни преживявания и психологически проблеми, но самите проблеми няма да отидат никъде, нито ще се изпарят. Освен това някои от тях могат да се влошат с времето и да повлияят негативно на много области от живота на човек. Справянето с проблема през деструктивно поведение като алкохол, наркотици, хазарт, агресивни прояви, шопинг, безброй пластични корекции, работохолизъм и други, не е справяне с проблема.Така че можете да ходите на работа дори с температура, въпросът е само колко хора около вас заразяват и какви усложнения ще си спечелите. Доколко тялото ще издържи, чисто физически?


8 – Психологът е много мил човек, който винаги ще се съгласи с вас, ще ви насърчи и подкрепи.

Много често има ситуации, когато човек се обръща към психолог, надявайки се, че всичките му проблеми след това лечение ще бъдат решени бързо и с помощта на магическа психологическа пръчка. Уви, това не се случва. И на психолога често му се налага да преодолява съпротивата на клиентите към промените, отричането им от собствените си проблеми и т.н., което, разбира се, не допринася за поддържането на имиджа на благ магьосник. И все пак работата със съпротива често е по-ефективна от тихото кимане и съгласие.


9 – Психологът знае бърз, универсален начин да спаси всеки човек от всичките му проблеми, но той пази този метод в тайна, за да насърчи клиента за повече сесии.

Ако психолозите знаеха този метод, тогава, първо, всички те отдавна биха станали милионери, и второ, всички психологически изследователски институти и педагогически университети биха могли безопасно да бъдат затворени. Е, след кратък период от време, напълно хармонични личности биха се разхождали гордо по улиците. Въпреки това, тъй като всички сме различни, имаме различни характери, израснали сме в различни среди, били сме възпитани и контактували с различни хора и всеки от нас е индивидуален човек, тогава съществуването на универсален начин за решаване на проблемите ни просто не може да съществува.


10 – Психолог ще реши всичките ви проблеми вместо вас.

Уви, няма да работи да прехвърлите отговорността за живота си върху психолог (въпреки че мнозина се опитват). Психологът може да ви помогне да погледнете на проблема от различен ъгъл, да намерите най-добрия начин за решаването му, но вие ще трябва да следвате този път и сами да положите някои усилия. Доста усилия.


11- Психолог дава съвети. Той знае как да реши проблема ми!

Най-разпространената според мен заблуда. Не, като правило психологът не дава съвети. Съвети дават приятели, познати, близки, които си мислят, че знаят как се чувствате. Истината е, че само вие знаете как се чувствате и кое е правилното за вас. Функцията на консултантската сесия с психолог може да се сравни с огледална стая, където ролята на психолога в разговор с клиент е да бъде водач, да създава условия, при които клиентът може да разгледа ситуацията си от различни ъгли и , тъй когато е готов, да вземе самостоятелно решение какво да прави по-нататък.


12- Една консултация ще реши проблема ми .

По време на първите 1-2 консултации специалистът и клиентът се опознават и очертават груб план за съвместна работа. Може да се сравни с живота: представете си, че сте отишли на първа среща. Колко често хората се женят след първата си среща? Не мисля, че са толкова много. Отнема време, за да се опознаем, да се открием един друг, да разберем потребностите на другия, да оформим общ път…Също и в консултирането: продължителността на процеса и броя на срещите зависят от конкретния случай. Не е реалистично да се реши проблем от една сесия, но в 2-3сесии ще разберете какво правите и не правите, за да се стига до един и същ неудовлетворяващ ви резултат.

В следващите се изграждат нови стратегии за справяне, изпробват се и се прилагат в повече области, разгръща се потенциала на клиента.


13- Психолог предписва хапчета.

Лекарства в тази област имат право да предписват само специалист с медицинско образование- психиатър. Психологът може да работи и да подкрепя клиент с терапевтичен план от психиатър, но не и да се намесва в изписването на лекарства.

Нито психиатър може да стане психолог и психотерапевт на клиента си, освен в случаите на допълнително обучение и квалификация в тези области.


14- Ако отида веднъж на психолог, ще ходя цял живот.

Можете да си тръгнете по всяко време. Има хора, който тръгват за един проблем-решават го и приключват - повече никога не търсят помощ от психолог. Други работят за една проблематика, решават я и приключват, но животът е динамичен и може да се появи друга проблематика, и вече тези хора знаят къде да потърсят помощ. Други решават, че ще търсят помощ периодично, трети посещават психологът си един път в годината. Всеки има свобода на избора си според потребността си.


15-. Всеки психолог е подходящ за всеки клиент.

Това е заблуда. Всеки клиент има свой психолог. И това се влияе от много фактори, например подходът, в който специалистът практикува, неговата област на компетентност, външен вид, усещане на енергията и много, много други фактори, които могат да свържат или да отдалечат връзката клиента-психолог. Доверието е важен фактор.


16- На срещите се случва нещо магично.

Всъщност, ако го усещате така-така да бъде. Иначе срещите са разговори. Понякога се задават въпроси, правят се упражнения, влиза се в роли или други техники. Не е нужно да лежите на дивана или да правите нещо специално.

Вълшебството се създава взаимно от диадата клиент-психолог.


17- Срамно е да кажеш на психолог за преживяванията си. Ами ако той разкаже на някой друг за тях?

Всяка психологична практика се придържа към Етичния кодекс на психолога, което предполага спазване на принципа за конфиденциалност на нашата работа. Желанието за споделяне е едностранно и то от ваша страна. Ако вие имате потребност да споделите с някого сте свободен за това. От страна на психологът, всичко случило се в кабинета си остава там.


18- Психологът е като добър приятел, защо да плащам на него, като си имам верни приятели.

Разликата между психолог и приятел е, че психологът е неутрален, обективен по отношение на вас и вашата ситуация. Когато дойдете при психолог, вие давате пари, включително за това, че психологът, за разлика от приятел или роднина , не :

не оценява, не прекъсва, не дава съвети, не очаква и не изисква нищо от вас,не те съди и не те обвинява, не дава субективен, а обективен поглед над ситуацията

Имате ли много познати, които ще ви слушат с часове, ден след ден…да говорите за това. Вие готови ли сте да се откриете напълно пред тях? Ще рискувате ли отношенията си с тях? Съветът, който ви дават дали е уместен? През съвета ваша или тяхна потребност обслужват?

Влезте в реалността- не можете да прехвърляте отговорността за вашите избори на приятел или близък! Вие сте отговорни за себе си! Поемете нещата в свои ръце!

А, как да стане това- работа с психолог!

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commentaires


bottom of page