top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

За една чиста мама

Бяха млади и влюбени, и някак неусетно преминаха през годеж, сватба и раждане на дете. Мечтаното съкровище, на което сега отдават цялата си енергия и любов. Напълно забравили за себе си!

Бяха си говорили как ще го възпитат да стане добър човек, милосърден, честен, добросъвестен, точен, искрен, миролюбив, състрадателен, достоен за човешкия род. Човек с главно Ч.

Годините минаваха и малкият Богдан тръгна на детска градина.

Майката беше забелязвала и преди, че детето по площадките е винаги някак отстранено от общите игри, не се изявяваше и много често му взимаха играчките. На няколко пъти то се разплакваше и очакваше помощ от мама, но тя със спокоен тон му обясняваше как е добре да споделяме всичко с другите и да сме добри, да не проявяваме егоизъм и агресия. Да помагаме на другите, да сме милосърдни, да не искаме победата на всяка цена, а да останем добри хора в състезанието.

В детската градина също се случваха доста неща: връщаше се одраскан, ударен, без играчката си, без шишето си за вода, което така обичаше, дори без обувки, които така и не се откриха.

Доброто възпитание изискваше, мама пак да обясни с тих тон, че се случват такива неща, че не трябва да сме агресивни, егоистични. Добре е да сме щедри и добри хора.

Детето растеше болнаво, свито, тихо, страхливо и тъжно.

Когато стана в пети клас нещата не се промениха, а то се свиваше повече и повече, а раните по тялото и в душата му ставаха по-дълбоки и по-дълбоки.

Родителите посещаваха семинари и обучения за качествено възпитание, но нещата не се променяха за Богдан. Само родителите се убеждаваха, че постъпват правилно.

Докато един ден майката сънува сън, от който се стресна. Не можеше да си спомни точно, но беше свързан с Богдан и някаква загуба.

На следващият ден не беше спокойна и се замисли за живота, добродетелите, реалността и още нещо.

Даде си сметка, че детето и няма нужните качества да успее в агресивния съвременен конкурентен свят. Даде си сметка, че мечтите и за един по-добър свят носят отговорност. Можеше ли да я поеме?

Трябва да вземе решение.

Най-важното в живота и: дали да продължи с възпитанието така, както до сега и Богдан и другите като него да дадат начало на един нов свят, с нови ценности и добродетели, но да го обрече на трудности в реалността, с несправяне и кой знае още какво. Или да започне да го възпитава с думи и поведение в агресия, егоизъм, с които да бъде успешен съвременен човек! За да си осигури един добър живот в 21в.

Все още мисли....не знаеше кой е правилният избор.Няма правилен или грешен избор в живота, има различни последствия от двата избора. Добре е да си дадем сметка, можем ли да понесем отговорността от избора си!

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page