top of page
  • Снимка на автораНедялка Попова

Депресия

Депресия

Причините за депресията могат да бъдат разделени на две групи: физиологични - следствие от нарушение в производството на невротрансмитери (серотонин и норепинефрин) и психологически - следствие от психологическа травма и преживявания.

Психологически причини за депресия:

§ Травматични ситуации- насилие, бедствия, смърт на близки и роднини.Когато човек е преживял някакво стресово, кризисно, травматично събитие. Обикновено тя продължава от 2-3месеца до половин година. Случва се да отмине с времето, но се случва да се задълбочи и без професионална психологическа помощ е трудна за преодоляване.


§ Ежедневно преживяване на травматични събития- това са случки с по-нисък интензитет, но ежедневни. Това е постоянно неразбиране на близките, бедност, злоупотреба с алкохол, хронични заболявания, конфликтни ситуации в работата, професионална неудовлетвореност, проблематика от страна на връзка с деца и родители и други. Целта на лечението в този случай е не само да се отървете от патологичните симптоми и да нормализирате състоянието, но и да „отработите“ с психолог причината за депресивното състояние (промяна в отношението към ситуацията - причината, ако не може да бъде елиминиран).


§ Скрита травма- обикновено всички стресови ситуации, които се получават в детството. Тяхното проявление е: в детството със симптом, или се скриват дълбоко, като повлияват живота на възрастния по-късно .В резултат на това могат да се появят фобии, повишена тревожност, пристъпи на паника, натрапчиви мисли, депресивни състояния и др. Работата с пациента е насочена и към идентифициране и преодоляване на психологическата травма, преживяна по-рано.


§ Нереалистични желания – това е, когато наистина го искате, но е нереалистично да го постигнете или просто нямате ресурс да го постигнете. Тогава идва неудовлетвореността. Психотерапията е насочена към използване на нуждата или постигането й. Насочване на енергията и ресурса към реалистични цели.


§ Екзистенциалната криза е пълна загуба на хармония, житейски цели, липса на смисъл в живота. Често се наблюдава на възраст 40-50 години, когато човек обобщава някои резултати от живота си. Пациентът се нуждае от продължителна психологическа терапия.


§ „Човек със тъмни очила” - във всяко действие, във всяка ситуация човек търси само лошото, очаквайки негативни последици. Състоянието може да се коригира с помощта на психолог, психотерапевт и... желанието на самия човек.Физиологични причини за депресия:

§ Претоварване, хронична умора.

§ Интоксикация с лекарства, наркотични вещества или прекомерна консумация на алкохол.

§ Мозъчна травма.


§ Заболявания, свързани с хормонален дисбаланс (хипотиреоидизъм, менопауза и др.).

§ Наличието на хронични заболявания.

§ Нарушаване на функционирането на невротрансмитерните системи (серотонинергични и норадренергични) - в този случай депресията се проявява без конкретни причини.

§ други


Прояви на депресия:

§ емоционални разстройства: понижено настроение, липса на способност за преживяване, нищо не предизвиква положителна емоционална реакция, а негативните емоции са силно преекспонирани

§ нарушения на когнитивните функции: забавяне на темпото на мислене, нарушено внимание, проблеми от страна на памет

§ чувство за безполезност, незначителност, самообвинения, мрачни и негативни мисли за безсмислието на живота, песимистично тълкуване на миналото, настоящето и бъдещето, безнадеждност

§ промени в двигателна активност: намалена работоспособност, пасивност, отказ от общуване, изолация, изолация

§ физиологични прояви: хранителни разстройства (по-често загуба на апетит), чревна проблематика, запек, загуба на желание за секс, проблеми със съняДобре е да обърнем внимание на един вид особена депресия-„депресия с усмивка”. Характеризира се с опити за замаскирване на депресията с усмивка. Опитите да се убедят другите, че всичко е наред.

Поради тези причини, този вид депресия остава неразпозната и невидима за околните.

Не всяка депресия се свързва с вида на тъжен, плачещ човек.


Защо хората са склонни да скриват състоянието си на депресия:

-срам

-вина

-страх от промени

-не искат да обременяват другите със себе си

-не искат да изглеждат слаби


Без значение на проявления, причини и тежест при депресивно състояние е добре да се потърси помощ на психолог. Понякога се налага и посещение на психиатър за лекарствена терапия. Най-добрият вариант е лекарствена и психологична подкрепа.

Ако нещо в тази статия ви е смутило, привлякло или сте припознали в себе си:

Потърсете психологическа помощ!


Недялка Попова тел.08897875023 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page